13/05/2019

Međunarodni dan muzeja 2019. u Muzeju Slavonije

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 2019. pod nazivom “Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije” Muzej Slavonije u subotu 18. svibnja poziva sve građane i posjetitelje Osijeka na zajednička druženja i programe Muzeja.

GLAZBENA RADIONICA / 10:30 DO 12:00 / Trg Sv. Trojstva 6

Na radionici „Tradicijska glazbala u Muzeju Slavonije“ djeca i mladi upoznat će odabrana tradicijska glazbala koja se čuvaju u Zbirci tradicijskih glazbala Etnografskog odjela. Voditeljica zbirke je kustosica Tünde Šipoš Živić. Na radionici će gostovati gajdašica Anita Tomoković Šteter, samičar Franjo Verić te izrađivač tradicijskih igračaka-glazbala Miroslav Benaković. Voditeljica radionice je muzikologinja Vilena Vrbanić.

Prijava za sudjelovanje na radionici je obvezna zbog ograničenog broja mjesta, a dijete možete prijaviti putem poveznice: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScWbiNFz5o5oszOFDnPekR323E-3CofvBli4UcCk4ajc4A1cw/formResponse

Ulaz za sve prijavljene je slobodan. Na radionici mogu sudjelovati i djeca mlađeg uzrasta (predškolska dob), ali u pratnji roditelja.

OTVORENJE ODJELA KNJIŽNICE / 12:30 DO 14:00 / Trg pape Ivana Pavla II br.1

Svečano otvorenje i obilazak Odjela knjižnice Muzeja Slavonije u centru grada Osijeka, na adresi Trg Pape Ivana Pavla II br. 1. Muzej Slavonije ima najveću muzejsku knjižnicu u Hrvatskoj s preko 150000 naslova, a u novom prostoru predviđeno je da dio bogate građe bude dostupan javnosti.

STRUČNO VODSTVO ZA GRAĐANSTVO / 17:00 / Trg Sv. Trojstva 6

U Muzeju Slavonije nekoliko je izložbi koje mogu posjetiti građani i posjetitelji grada Osijeka. Kustos Odjela povijesti Grgur Marko Ivanković sve zainteresirane će provesti kroz “Antički lapidarij”, “Tvrđu u Osijeku”, i “Zaviri ispod – donje rublje i higijena”.

Ulaz na sva događanja kao i obilazak muzejskih izložbi tijekom radnog vremena Muzeja u subotu 18. svibnja od 10:00 do 18:00 sati je besplatan.

O MEĐUNARODNOM DANU MUZEJA 2019.

ICOM-ova tema Međunarodnoga dana muzeja 2019. „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“ naglašava neizmjernu važnost muzeja u suvremenom društvu koje se nalazi pred izazovima vrtoglavog tehnološkog napretka, gospodarskih kriza i socijalnih promjena uključujući i prisutnost velikih migracija stanovništva.

Muzeji preuzimaju novu ulogu koju ICOM simbolički definira kroz dva ključna pojma: a) muzej kao mjesto susreta i umrežavanja – potiče se suradničko okruženje, multidisciplinarna suradnja te interesno povezivanje partnera, tj. profesionalno povezivanje; b) muzej kao središnje mjesto lokalne zajednice – u okviru kulturnoga prostora zajednice muzej prepoznaje vrijednost tradicije, čuva i brine o materijalnoj i nematerijalnoj baštini (kulturna, prirodna i tehnička) i proaktivno se odnosi prema nasljeđu.

ICOM-ova podtema manifestacije “Budućnost tradicije” povezuje muzeje s njihovom ulogom prenositelja tradicije u budućnost. Muzej prije svega osigurava objektivnost i istinitost nasljeđa i u funkciji je posrednika koji suvremenim sredstvima doprinosi očuvanju i prenošenju tradicijskog znanja i umijeća za buduće naraštaje. Oni imaju stručnu platformu zahvaljujući kojoj tradiciju čine dostupnom i važnom za sve raznolikiju i globalnu suvremenu publiku. Komunikacijom daju svoj doprinos razumijevanju kulturne raznolikosti i interkulturnom dijalogu. Zahvaljujući tom stručnom radu oni potiču društveni i kulturni razvoj lokalne sredine, a komunikacijom tradicije ona postaje zalog za budućnost.

Više informacija o programu Muzeja Slavonije možete dobiti putem e-mail adrese info@mso.hr ili pozivom na broj telefona 031 328 778.

Dobrodošli u Muzej Slavonije!

Skip to content