18/10/2016

Dirndl – tradicijska ženska nošnja u Austriji, Bavarskoj, Švicarskoj, Južnom Tirolu

U Osijeku i okolini bilo je nastanjeno brojno stanovništvo njemačkog i austrijskog porijekla. Poslije Drugog svjetskog rata mnogi su se iselili. Njihove se tradicijske nošnje nisu očuvale.

Osnovni dijelovi tradicijske nošnje dirndla su bluza, suknja s prslukom ili haljina, te pregača. Izloženi muzejski primjerci dirndla iz 40-ih i 50-ih godina 20. stoljeća plod su neprekinutih veza reemigriranih i preostalih pripadnika njemačke/austrijske nacionalne manjine. Muzeju ih je darovala 2013. godine Osječanka Branka Balen, a dobila ih je od rodbine iseljene u Austriju ili prijatelja iz Austrije.

Nošnje za djevojčicu i za djevojku ljetna su odjeća od pamučnog platna, dok bi zimski dirndl bio od štofa. Ukrašeni su osobitom metalnom dugmadi, tzv. trachtenknepfe, namijenjenoj za ovakvu žensku nošnju.Dio tradicijske odjeće bio je i zimski ženski kaputić jopa od valjane vune s metalnom dugmadi.

Kompletna nošnja dirndl za djevojčicu od 12 godina izložena je kao odabrani predmet mjeseca uz izložbu Tragovi – ono što nestaje
i kostimografski rad na mjuziklu Moje pjesme, moji snovi.

Izloženi dirndl (MSO-215429/1-5), dar Branke Balen (Osijek, 2013.) se sastoji od:

  1. Bluza bluse od pamučne tkanine s kukičanom čipkom
  2. Haljina kleid sašivena je od originalnog pamučnog platna od kakvog su se tada šivale ove nošnje. Osobita dugmad, tzv. trachtenknepfe namijenjena je također za ovakvu žensku nošnju
  3. Pregača schürtze od pamučnog platna
  4. Ogrlica edlvajs je privjesak u obliku tri cvijeta runolista na uskoj traci od pliša.

Rosa Konrad je rođakinja darovateljice ovog dirndla, a sašila ga je za nju 1953. g. prilikom ljetnih posjeta Austriji. Rosa je rođena oko 1895. g. u Dőrflu (Podravlje) u sadašnjem Grmiću kod Osijeka. Preci su se doselili prije 300 godina iz Schwarzwalda i Elzasa, a došli su u močvarni kraj. Prvu generaciju obilježila je Tot (smrt), drugu Not (nevolja – bili su gladni), tek treću Brot (kruh). Iz Darde je s obitelji izbjegla 1945. u Austriju u Predlitz (Koruška).

Vlasta Šabić, dipl. etnologinja

Skip to content