28/02/2017

Baština Baranje u Muzeju Slavonije

Poštovani,

Muzej Slavonije u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu pozivaju Vas na otvorenje izložbe Baština Baranje u Muzeju Slavonije: kroz Baranju okom, srcem, dušom, lopatom i špahtlom koje će se održati u četvrtak, 9. ožujka 2017. godine u 12 sati u Muzeju Slavonije, zgrada Magistrata, Trg Svetog Trojstva 6, Osijek.

Izložbu možete pogledati do kraja srpnja 2017. godine.

BAŠTINA BARANJE
KROZ BARANJU OKOM, SRCEM, DUŠOM, LOPATOM I ŠPAHTLOM

Muzej Slavonije
Izložba je otvorena od 9. ožujka 2017. godine
ORGANIZATORI IZLOŽBE
Muzej Slavonije, Arheološki muzej u Zagrebu

IDEJNI ZAČETNIK PROJEKTA BAŠTINA U AMZ
Sanjin Mihelić

KOORDINATORI IZLOŽBE
Jacqueline Balen, Jelena Boras, Ana Đukić

GRAFIČKO OBLIKOVANJE IZLOŽBENIH PANOA
Srećko Škrinjarić

POSTAV IZLOŽBE
Jacqueline Balen, Ivan Troha, tehnička služba MS

Baština različitih regija Republike Hrvatske u Arheološkom muzeju u Zagrebu dugo je planirani projekt, a njegov prvi dio posvećen je Baranji, regiji na istoku zemlje koji je često zanemaren, a vrvi ljepotom i zanimljivostima.
Izložba je nakon Arheološkog muzeja u Zagrebu bila predstavljana u Belom Manastiru u prostorima Centra za kulturu Grada Belog Manastira i u Etnološkom centru baranjske baštine.

U Muzeju Slavonije izložen je dio posvećen bogatoj arheološkoj baštini.
Izložbu čine dvije manje izložbe:

TEKUĆA ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA – BARANJA
Tekuća arheološka istraživanja dugogodišnji su projekt Arheološkom muzeja u Zagrebu, a radi se o putujućoj izložbi plakata koji prikazuju najnovija istraživanja diljem Republike Hrvatske. Izložba se stalno mijenja i nadopunjava novim saznanjima i istraživanjima, a ovom prigodom obuhvatit će lokalitete istraživane na trasi buduće autoceste Osijek-Beli Manastir i značajnije istraživane lokalitete u ostatku Baranje. Ovom izložbom želimo dodatno naglasiti važnost i potencijal Baranje kao izuzetno zanimljive i bogate arheološke regije.
AUTORI TEKSTOVA: Jacqueline Balen, Marko Dizdar, Ivan Drnić, Ana Đukić,Slavica Filipović, Tomislav Hršak, Hrvoje Kalafatić, Dženi Los, Daria Ložnjak Dizdar, Helena Nodilo, Ivan Radman-Livaja, Dragana Rajković, Marina Sečkar, Dinko Tresić Pavičić, Šime Vrkić; FOTOGRAFIJE: autori priloga
Građu su ustupili: Institut za arheologiju, Zagreb, Geoarheo d.o.o, Kaducej d.o.o., Arheološki muzej u Zagrebu i Muzej Slavonije

JASA- REZULTATI ZAŠTITNIH ISTRAŽIVANJA LOKALITETA
NOVI ČEMINAC-JAUHOV SALAŠ
Ova izložba premijerno je postavljena u Belom Manastiru u veljači 2016. godine, a donosi preliminarne rezultate arheoloških istraživanja na lokalitetu Novi Čeminac-Jauhov salaš provedenih 2014. i 2015. godine na trasi buduće autoceste A5. Osim arheološkog materijala izloženog u četiri cjeline, izložba uključuje i 3D rekonstrukcije dvaju kuća koje pripadaju razdoblju seobe naroda, a koje je na ovom lokalitetu zastupljeno u najvećoj mjeri. Istom razdoblju pripada i likovni prikaz istočnogermanske žene – rekonstrukcija njezine odjeće i nakita s kojim je pokopana u jednom od grobova na lokalitetu.
AUTORI: Jacqueline Balen, Jelena Boras, Ana Đukić, Anita Ivanković, Marin Mađerić
3D VIZUALIZACIJA STAMBENIH OBJEKATA: Marin Mađerić
REKONSTRUKCIJA ODJEĆE I NAKITA ISTOČNOGERMANSKE ŽENE: Biljana Smolčić
IZRADA KARATA: Jelena Boras
FOTOGRAFIJE: Damir Doračić, Igor Krajcar, Nenad Milić, Josip Zorić

Skip to content