Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

OTVORENJE IZLOŽBE PRIČA O NEZABORAVU – OSTAVŠTINA HERMANNA WEISSMANNA U MUZEJSKIM USTANOVAMA OSIJEKA

29/10/2020

Dugo najavljivana izložba Priča o nezaboravu – ostavština Hermanna Weissmanna u muzejskim ustanovama Osijeka  otvara se u četvrtak 29. listopada 2020. u Muzeju Slavonije. Otvorenje izložbe zamišljeno je kao cjelodnevni događaj, a građani mogu saznati više o životu osječkog odvjetnika i kolekcionara od 10:00 do 18:00 sati. 

Grad Osijek u suradnji s nizom europskih gradova i kulturnih institucija uključuje se u projekt Rediscover, expose and exploit the concealed Jewish heritage ofthe Danube Region/ Ponovo otkriti, izložiti i iskoristiti skrivenu židovsku baštinu, s ciljem otkrivanja skrivenih potencijala u židovskom kulturnom bogatstvu, njezine tradicijske baštine, svakodnevice, ostavštine poznatih i priznatih pojedinaca. Muzej Slavonije prepoznao je mogućnost prezentacije vrijedne ostavštine dr. Hermanna Weissmanna te u četvrtak predstavlja izložbeni i izdavački projekt u sklopu kojega će se predstaviti vrijedna kulturno-povijesna zbirka poznatog Osječanina, ali i ispripovjedati zanimljiva obiteljska priča. Ministarstvo kulture također je, uz Grad Osijek, podržalo muzejsku inicijativu.

Ovaj vrijedan projekt rezultat je suradnje istraživačkog tima u kojemu se nalaze Branislav Miličić, Grgur Marko Ivanković, Andreja Šimičić i Marina Vinaj, Ivan Roth, Martina Gavran Španiček, Gabrijela Baričić i Ivana Knežević Križić. Projekt je realiziran uz svesrdnu pomoć Židovske općine Osijek te dr. sc. Ljiljane Dobrovšak s Instituta Ivo Pilar.

Prigodno, u 09:00 sati predviđena je tiskovna konferencija za predstavnike medija, nakon koje od 10:00 do 18:00 sati posjetitelji mogu uživati u otvorenju izložbe predviđenom kao cjelodnevno događanje. U pratnji posjetitelja biti će autori izložbe.

Također, od četvrtka 29. listopada 2020. Muzej Slavonije ugošćuje izložbu Priče Židova, drugu izložbu koju postavlja kolektiv Muzeja osobnih priča. Riječ je o društveno angažiranom triptihu koji je građen od portreta 26 članova Židovske općine Osijek s njihovim osobnim narativima koji se mogu vidjeti na televizijskom prijemniku postavljenom u centralni prostor  uz vedute osječke arhitekture, fotografije zgrada čiji su vlasnici bili  Židovi. Izložba tematizira nestajanje jedne male zajednice čiji su narativi zapisani kao osobna svjedočanstva.

Priče Židova predstavljaju branu od brisanja prisutnosti.

Priče Židova predstavljaju branu od brisanja prisutnosti. Isticanje osobnih sjećanja otvara važnost iskustva pojedinaca koji progovaraju o svojem odrastanju u Osijeku, susretanju s predrasudama, holokaustom, ali i o svojem doprinosu obrani grada u vrijeme Domovinskog rata, znanosti,  medicini, kulturi.

U fotografijama Jasenka Rasola osjeća se subjektivni doživljaj nestajanja osječke židovske zajednice i fizičko uklanjanje zgrada u vlasništvu osječkih Židova uz razumijevanje da je u prošlosti bilo i prelako i prešutno organizirano izbrisati tisuće života i njihov značaj. To brisanje nisu samo napravili ustaše i Nijemci u vrijeme Drugog svjetskog rata nego i nakon njega komunistička vlast koja je rijetkim preživjelim Židovima oduzimala imovinu i nerijetko ih proglašavala neprijateljima poretka. Izložba je nastala u suradnji autorskog tima –  Martina Globočnik, Morana Komljenović, Jasenko Rasol Miroslav Sikavica, Dražen Žerjav uz asistenciju Igora Kuduza.

Obje izložbe biti će otvorene do prosinca 2020. godine, a moći će se posjetiti od utorka do subote u radnom vremenu od 10:00 do 18:00 sati. Molimo drage posjetitelje da prilikom posjete Muzeju Slavonije uvažavaju smjernicama za sprečavanje širenja Covid-19.

Lokacija

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
Osijek, 31000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+385 31 250 730
Web stranica:
www.mso.hr