Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

OTVORENJE IZLOŽBE BARANJSKI ŠOKAČKI VEZOVI AUTORICE VLASTE ŠABIĆ U BELOM MANASTIRU

30/09/2021 / 18:00 - 19:00

U četvrtak 30. rujna 2021. godine s početkom u 18:00 sati, u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru, na adresi Kralja Tomislava 70 Centar za kulturu Grada Belog Manastira i Muzej Slavonije Osijek otvaraju izložbu Baranjski šokački vez autorice Vlaste Šabić. 

Pod nazivom baranjski šokački vezovi podrazumijevaju se različite tehnike veza kojima se ukrašavaju osnovni platneni odjevni predmeti baranjske nošnje – prvenstveno košulja rubina, a iste tehnike primjenjivane su i na drugim odjevnim i uporabnim tekstilnim predmetima šokačkog stanovništva Baranje (odnosi se na sela Duboševica, Topolje, Draž, Gajić, Podolje, Baranjsko Petrovo Selo, Branjin Vrh, Luč, Šumarina i Torjanci).

Zahvaljujući postojanju malobrojnih, ali izuzetno važnih nositelja umijeća izrade ovih specifičnih tehnika veza na terenu, te djelovanju u kontinuitetu izvannastavne aktivnosti Malih vezilja u Osnovnoj školi “Draž”, umijeće izrade baranjskih šokačkih vezova upisano je 2021. godine kao nematerijalno dobro u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske na prijedlog Muzeja Slavonije.

Izložbu ilustriraju fotografije detalja s narodnih nošnji iz zbirki Muzeja Slavonije, a priredio ju je Etnografski odjel Muzeja Slavonije za Etnološki centar u Belom Manastiru u svrhu obilježavanja pete obljetnice osnutka Centra. Izložba ujedno obilježava upis umijeća izrade baranjskih šokačkih vezova kao nematerijalno dobro u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske 2021. godine.

Za dodatne informacije obratite se djelatnicima Etnološkog centra baranjske baštine ili Centra za kulturu Grada Belog Manastira.

Organizatori

Centar za kulturu Grada Belog Manastira
Muzej Slavonije

Lokacija

Etnološki centar baranjske baštine
Ulica Kralja Tomislava 70
Beli Manastir, 31300 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Web stranica:
https://etnobaranja.eu/