Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

DANI EUROPSKE BAŠTINE 2021.

7 listopada / 18:00 - 19:00

Dani europske baštine najrasprostranjenija su participativna kulturna manifestacija u Europi. Vijeće Europe pokrenulo je inicijativu 1985. godine, koja je postala zajednička akcija u suradnji s Europskom unijom od 1999. godine. Hrvatska se manifestaciji Dana europske baštine pridružila godine 1995. proglašenjem posavskog sela Krapje selom graditeljske baštine. Otad se kontinuirano obilježavaju svake godine tijekom rujna i listopada.

Program Dana europske baštine 2021. donosi brojna događanja namijenjena ljubiteljima baštine u formi radionica, obilazaka, izložbi, prezentacija i predavanja. Zbog nepredvidljivosti epidemiološke situacije i mjera, a radi omogućavanja pristupa svim društvenim skupinama, velik broj događanja odvija se u virtualnom prostoru. Na ovaj način brojne kulturne, baštinske i akademske ustanove, organizacije, strukovna udruženja, udruge i inicijative iz svih krajeva Hrvatske koje sudjeluju u manifestaciji otvaraju svoja vrata posjetiteljima, ali i dolaze u njihove domove.

Djelatnici Muzeja Slavonije obilježavaju Dane europske baštine u suradnji s partnerima. U četvrtak 30. rujna otvorena je izložba na 11 panoa koja prikazuje nositelje umijeća i različite tehnike i ornamentiku baranjskih vezova, koju ilustriraju fotografije detalja s narodnih nošnji iz zbirki Muzeja Slavonije, uz edukativna pojašnjenja. Ovaj sadržaj pretočen je i u brošuru, koja prati izložbu u Etnološkom centru. Izložbu je priredio Etnografski odjel Muzeja Slavonije za Etnološki centar u Belom Manastiru u rujnu 2021.g., a u svrhu obilježavanja pete obljetnice osnutka Centra. Izložba ujedno obilježava upis umijeća izrade baranjskih šokačkih vezova kao nematerijalno dobro u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske 2021. godine, a za koji je prijedlog dao upravo Etnografski odjel MSO.

Uz izložbu održat će se predavanje „Baranjski šokački vezovi na primjerima predmeta iz zbirki Muzeja Slavonije“ autorice Vlaste Šabić, više kustosice Muzeja Slavonije, u četvrtak 7. listopada 2021. godine u 18 sati, u Etnološkom centru baranjske baštine.

Osnovne informacije o kreiranom online sadržaju te podatke o prigodnim događanjima (o lokaciji, datumu, vremenu održavanja, kao i kratak opis njihova sadržaja s ciljem jednostavnijeg snalaženja i odabira) možete pronaći u publikaciji Dani europske baštine 2021.

Detalji:

Datum:
7 listopada
Vrijeme:
18:00 - 19:00
Događaj Tags:
,

Organizatori

Centar za kulturu Grada Belog Manastira
Muzej Slavonije

Lokacija

Etnološki centar baranjske baštine
Ulica Kralja Tomislava 70
Beli Manastir, 31300 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Web stranica:
https://etnobaranja.eu/