27/07/2016

Odjel umjetničkog obrta

Predmete umjetničkog obrta Muzej prikuplja od početaka svog djelovanja. Za utemeljenje Odjela umjetničkog obrta značajan je darovatelj Franjo Sedlaković, jedan od osnivača Muzeja, koji je tijekom 1890-ih godina donacijama predmeta od fajanse i kositra oblikovao jezgru budućeg Odjela. Važna je uloga Arheološkog kluba „Mursa“, a nakon Drugog svjetskog rata Komisije za sakupljanje i zaštitu spomenika kulture. Nebrojeni su darovi i otkupi pojedinaca i obitelji kojima se oblikuju zbirke Odjela, svjedočeći o građanskom životu Osijeka i Slavonije od 18. do 20. stoljeća, pojedini predmeti datiraju i u najnovije doba.

Iako začeci sežu u 1870-te godine, stalnim postavom stilskog namještaja uz dekorativne predmete i umjetničke slike, Odjel umjetničkog obrta osamostaljen je 1951. godine. Autorica postava i značajnog kataloga je dr. sc. Danica Pinterović. Nastavljajući vrijedan rad dr. Pinterović i prof. Marije Malbaša, ali istovremeno dajući svoj osobni dah, od 1964. godine o predmetima Odjela brine prva povjesničarka umjetnosti, prof. Ida Horvat, marno ih predstavljajući na izložbama te publicirajući u stručnim časopisima i katalozima.

Danas je Odjel uvelike prerastao svoj prvi stalni postav i devet zbirki u koje su predmeti bili grupirani. Dolaskom u Muzej, Radmila Biondić, dipl. pov. umj., usustavila je predmete Odjela umjetničkog obrta u dvadesetak zbirki. Fundus Odjela čine namještaj i kućni i osobni satovi, umjetničke slike te razni umjetnički oblikovani uporabni i ukrasni predmeti od keramike, stakla i metala, tematski podijeljeni u zbirku sakralnih predmeta, rasvjetnih tijela, odjeće, modnog pribora, plesnih rasporeda, igračaka, nakita, glazbenih instrumenata. Proizvedeni pretežno u Osijeku te u manufakturama i tvornicama Beča, Pešte ili Praga, potvrđuju duboku ukorijenjenost Osijeka u srednjoeuropski kontekst.

Čuvajući baštinu od zaborava, Odjel je prikupio ambalažne i reklamne predmete osječkih radionica i tvornica kao i kućanske predmete, neke i bez stilskih osobina, kao spomen na vrijeme koje je prošlo.

Zbirke odjela: Zbirka namještaja, Zbirka keramike, Zbirka stakla, Zbirka odjeće, Zbirka modnog pribora, Zbirka ambalaže i reklamnih predmeta, Zbirka dekorativnih predmeta, Zbirka plesnih rasporeda, spomenara, straničnika i sl., Zbirka igračaka, Zbirka satova, Zbirka metala, Zbirka slika i okvira, Zbirka sakralnih predmeta, Zbirka glazbenih instrumenata, Zbirka rasvjetnih tijela, Zbirka nakita, Zbirka osobnih predmeta, Zbirka kućanskog tekstila, Zbirka kućanskih predmeta.

Djelatnica:

Andreja Šimičić, viša kustosica, voditeljica odjela
Tel: +385 (0)31 213 504
E-mail: andreja.simicic@mso.hr

Gabrijela Baričić, kustosica
Tel: +385 (0)31 213 504
E-mail: gabrijela.baricic@mso.hr