Image
Učitavanje

NAJVEĆI NACIONALNI MUZEJ OPĆEG TIPA

Muzej Slavonije smješten je u najstarijoj javnoj zgradi u baroknoj osječkoj Tvrđi.

OD 1877. NOSITELJ KULTURNOG ŽIVOTA GRADA OSIJEKA

Muzej Slavonije čuvar je baštine grada Osijeka i okolice.

VIŠE OD 300 TISUĆA MUZEJSKIH PREDMETA

Povijesna, kulturno-povijesna, umjetnička, etnografska, numizmatička, knjižna, prirodoslovna i tehnička građa je razvrstana u 122 muzejske zbirke. Posjetite nas i istražite naše priče…

POKRENI VIDEO - POKRENI VIDEO -
Image
Posjetite muzej Slavonije

Aktualne izložbe

Je li moja demokracija tvoja demokracija?

Putujuća izložba s osobnim pričama o demokraciji je dio projekta Changing Democracies u kojem je Muzej Slavonije jedan od 13 partnera. Projekt „Changing Democracies“ istražuje kako nam živa povijest Europe može pomoći da razumijemo trenutnu krizu demokracije. Projekt ima za cilj pridonijeti izgradnji zajedničkog europskog prostora sjećanja, gdje se povijesti i sjećanja na komunizam, diktature, otpor, tranzicije, rat i mir mogu komunicirati i istraživati kako bi nam pomogli da bolje razumijemo koji su procesi potrebni da bi demokracija ispunila svoja obećanja i kako se djelovanje i aktivno građanstvo mogu zamisliti na različite načine.

Putujuća izložba je interaktivna, a mogla bi se nazvati i putujućom radionicom. Pored postojećih aktivnosti koje sama izložba pruža, u Muzeju Slavonije će se moći sudjelovati i u još dvije aktivnosti – izborima i (online) igra o borbi protiv govora mržnje.

Izbori i glasanje su jedan od temelja demokracije, a posjetiteljima će se na izložbi omogućiti da na općim, tajnim i slobodnim izborima izraze svoj stav o Muzeju, odnosno njegovim prioritetima u planu rada za 2025. godinu. Prilika je da stvorimo demokratsko okružje u Muzeju i omogućimo posjetiteljima da budu sukreatori muzejskih sadržaja.

Online igra Hate out!  je interaktivni online obrazovni alat koji je razvijen sa svrhom borbe protiv (online) govora mržnje. Posjetitelji će moći preuzmite ulogu graditelja zajednice koji se suočava sa stvarnim životnim scenarijima (online) govora mržnje iz Hrvatske i drugih EU zemalja. Govor mržnje podriva osnovne demokratske vrijednosti, a kroz igru se može naučiti biti kritičniji prema učincima koje reakcije na govor mržnje (na internetu) mogu imati na zajednicu! Igra je razvijena je u sklopu projekta LEAD-Online, na kojem je sudjelovao Centar za mir, nenasilje i ljudska prava u Osijeku, u suradnji s kojim ovo dodajemo izložbi.

Putujuća izložba se otvara 25. lipnja 2024. godine u Muzeju Slavonije, a moći će se sudjelovati u njoj do 11. kolovoza 2024. godine. U vrijeme trajanja izložbe će se održati i nekoliko edukativnih radionica za mlađe (a možda i nešto starije).

Voditelj projektnih aktivnosti te organizator putujuće izložbe u Muzeju Slavonije, kao i popratnih aktivnosti je Denis Detling, viši kustos.

Čovjek iza glazbe

Ime Julija Njikoša poznato je mnogim (osječkim) glazbenicima, posebice onima koji su u rukama nekada držali tamburu jer su prema njegovim notnim zapisima Slavonsku rapsodiju, Kod bijele lađe i mnoge druge skladbe barem jednom odsvirali naši tamburaški orkestri.

Izložbom Čovjek iza glazbe. Stvaralački opus Julija Njikoša obilježava se stota godišnjica rođenja Julija Njikoša, osječkog melografa i skladatelja koji je čitav svoj život posvetio glazbi i njezinim nositeljima. Širok opus Njikoševa djelovanja pokriva skladanje i aranžmane za, prije svega tamburaške, orkestre i zborove, ali i sakupljanje tradicijske glazbene građe „na terenu“. Kroz svoj je profesionalni i privatni rad obišao stotinu mjesta u Slavoniji, Vojvodini i drugim dijelovima Hrvatske, zabilježio više od 4000 napjeva, i razgovarao s gotovo 1000 didaka i baka koji su mu kazivali i pjevali – kako je to bilo nekada.

Muzej Slavonije ovom će prilikom izložiti izbor iz Njikoševe ostavštine, ali i prikazati njegov glazbeni život – od djetinjstva pa sve do kraja njegovog glazbenog djelovanja – koje je završilo 2010. godine, kada i njegov život. Čitav je život posvetio glazbi te se njegovo ime u glazbenim i osječkim krugovima pamti do danas, a pojedinci diljem Slavonije i danas se sjećaju kako su Njikoš i njegova supruga Vera posjećivali njihove kuće, zajedno pjevali i družili se do dugo u noć te na taj način ostavili traga na kulturno-umjetničkom životu i radu slavonskog sela.

Muzej Slavonije ovim putem poziva sve ljubitelje folklorne i tamburaške scene da posjete izložbu u Muzeju radnim danom i subotom od 10 do 18 sati sve do kraja listopada 2024. godine.

Izložba je nastala pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Posjetite naš digitalni kutak

Igre i Virtualne šetnje

Image
Naše posljednje novosti i objave

Novosti

Skip to content