Image
Učitavanje

NAJVEĆI NACIONALNI MUZEJ OPĆEG TIPA

Muzej Slavonije smješten je u najstarijoj javnoj zgradi u baroknoj osječkoj Tvrđi.

OD 1877. NOSITELJ KULTURNOG ŽIVOTA GRADA OSIJEKA

Muzej Slavonije čuvar je baštine grada Osijeka i okolice.

VIŠE OD 300 TISUĆA MUZEJSKIH PREDMETA

Povijesna, kulturno-povijesna, umjetnička, etnografska, numizmatička, knjižna, prirodoslovna i tehnička građa je razvrstana u 122 muzejske zbirke. Posjetite nas i istražite naše priče…

POKRENI VIDEO - POKRENI VIDEO -
Image
Posjetite muzej Slavonije

Aktualne izložbe

LAKU NOĆ KUNO, DOBRO JUTRO EURO!

Najveća numizmatička zbirka u Republici Hrvatskoj krije se upravo u Muzeju Slavonije. Izložba „Laku noć kuno, dobro jutro euro“ posjetitelje vodi u šetnju kroz novčanu povijest hrvatskih prostora. Vremenski izložba obuhvaća početke hrvatske monetarne povijesti od prijelaza iz 12. u 13. stoljeće pa sve do današnjeg dana. S prvim danom 2023. Hrvatska obogaćuje svoju monetarnu povijest još jednim poglavljem. Kuna s tim danom postaje dio prošlosti. Velebitska degenija, slavuj, mrki medvjed te svi ostali prikazi na kovanicama, kao i prikazi hrvatskih velikana i gradskih znamenitosti zamijenjeni su glagoljičnim natpisom, Teslom, kunom, geografskom kartom Republike Hrvatske i standardnim euro novčanicama. Izložba nas provodi kroz dio iznimno bogate, ali i zanimljive povijesti hrvatskoga novca od Andrije II. preko Nikole IV. Zrinskog pa sve do Ante Starčevića. Ovom izložbom opraštamo se od kune koja odlazi u hrvatsku monetarnu povijest stoga još jednom za kraj, LAKU NOĆ KUNO, DOBRO JUTRO EURO.

Izložbu istražite od utorka do subote od 10:00 do 18:00 sati.

MOLERAJ – TEHNIKE OSLIKAVANJA ZIDOVA ŠABLONAMA I VALJCIMA

Čovjek od davnina nastoji uljepšati prostor i mjesto u kojemu boravi. Izložba Moleraj predstavlja dva načina ukrašavanja interijera 20. stoljeća: molovanje zidova upotrebom šablona i molovanje valjcima. Tehnike su predstavljene s pomoću građe koja se čuva u Etnografskom odjelu Muzeja Slavonije te dokumentiranjem spoznaja o samoj tehnici molovanja koje su suradnici s terena kazivanjem podijelili s kustosima.

Posjetitelji mogu pogledati izložbu od utorka do subote u vremenu od 10:00 do 18:00 sati… sve do svibnja 2023.

Posjetite naš digitalni kutak

Igre i Virtualne šetnje

Image
Naše posljednje novosti i objave

Novosti

Skip to content