U iskrenoj želji da svim posjetiteljima omogućimo siguran posjet Muzeju Slavonije obavještavamo da je od 31.10.2020. svake subote ulaz u Muzej Slavonije besplatan. Potaknuti činjenicom da je subota dan za obiteljsko druženje želimo ponuditi kulturno – muzejski sadržaj svima. Pojedinačni i obiteljski posjet muzejima mogu obogatiti i oraspoložiti sve nas. Trenutno se u Muzeju Slavonije mogu pogledati tri izložbe.

Priče Židova

Izložbu Priče Židova  postavlja  kolektiv Muzeja osobnih priča. Riječ je o društveno angažiranom triptihu koji je građen od portreta 26 članova Židovske općine Osijek s njihovim osobnim narativima koji se mogu vidjeti na televizijskom prijemniku postavljenom u centralni prostor  uz vedute osječke arhitekture, fotografije zgrada čiji su vlasnici bili  Židovi. Izložba tematizira nestajanje jedne male zajednice čiji su narativi zapisani kao osobna svjedočanstva. Priče Židova predstavljaju branu od brisanja prisutnosti. Priče Židova predstavljaju branu od brisanja prisutnosti. Isticanje osobnih sjećanja otvara važnost iskustva pojedinaca koji progovaraju o svojem odrastanju u Osijeku, susretanju s predrasudama, holokaustom, ali i o svojem doprinosu obrani grada u vrijeme Domovinskog rata, znanosti,  medicini, kulturi. U fotografijama Jasenka Rasola osjeća se subjektivni doživljaj nestajanja osječke židovske zajednice i fizičko uklanjanje zgrada u vlasništvu osječkih Židova uz razumijevanje da je u prošlosti bilo i prelako i prešutno organizirano izbrisati tisuće života i njihov značaj. To brisanje nisu samo napravili ustaše i Nijemci u vrijeme Drugog svjetskog rata nego i nakon njega komunistička vlast koja je rijetkim preživjelim Židovima oduzimala imovinu i nerijetko ih proglašavala neprijateljima poretka. Izložba je nastala u suradnji autorskog tima –  Martina Globočnik, Morana Komljenović, Jasenko Rasol Miroslav Sikavica, Dražen Žerjav uz asistenciju Igora Kuduza.

 

Donacije – izbor iz zbirki Muzeja Slavonije 1994. – 2019.

Darovani predmeti, ali i čitave zbirke temelj su mnogih muzeja, pa tako i fonda Muzeja Slavonije. Oni su najbolji dokaz prisne veze Muzeja i Grada, njegovih stanovnika koji darujući dijelove vlastite životne priče, oslikavaju zajedničku prošlost. Strah od gubitka vlastite prošlosti ponekad je pogubniji od neizvjesne budućnosti. Tako su i generacije ostavljale Dijelove svojih životnih priča, svoje dugo sakupljane dragocjenosti, uspomene… Muzeju. Svaki od spomenutih i onih nespomenutih, svaki od značajnih i onih značajnijih, jer nevažnih nema, čini Muzej, čini ga iznimnim, posebnim, potrebnim, velikim, našim. Darovani predmeti značajan su segment (popunjavanja) bogatih zbirki muzejskih odjela i temelj muzejskog fundusa Muzeja Slavonije. Kako u prošlosti, tako i danas. Izložba se dotiče donacija u proteklih 25 godina djelovanja Muzeja. Prije 25 godina Muzej je dobio nacionalni status, odnosno država je preuzela osnivačka prava Muzeja.

 

Priča o nezaboravu – ostavština Hermanna Weissmanna u muzejskim ustanovama Osijeka

Grad Osijek u suradnji s nizom europskih gradova i kulturnih institucija uključuje se u projekt Rediscover, expose and exploit the concealed Jewish heritage ofthe Danube Region/ Ponovo otkriti, izložiti i iskoristiti skrivenu židovsku baštinu, s ciljem otkrivanja skrivenih potencijala u židovskom kulturnom bogatstvu, njezine tradicijske baštine, svakodnevice, ostavštine poznatih i priznatih pojedinaca. Muzej Slavonije prepoznao je mogućnost prezentacije vrijedne ostavštine dr. Hermanna Weissmanna te u četvrtak predstavlja izložbeni i izdavački projekt u sklopu kojega će se predstaviti vrijedna kulturno-povijesna zbirka poznatog Osječanina, ali i ispripovjedati zanimljiva obiteljska priča. Ministarstvo kulture također je, uz Grad Osijek, podržalo muzejsku inicijativu. Ovaj vrijedan projekt rezultat je suradnje istraživačkog tima u kojemu se nalaze Branislav Miličić, Grgur Marko Ivanković, Andreja Šimičić i Marina Vinaj, Ivan Roth, Martina Gavran Španiček, Gabrijela Baričić i Ivana Knežević Križić. Projekt je realiziran uz svesrdnu pomoć Židovske općine Osijek te dr. sc. Ljiljane Dobrovšak s Instituta Ivo Pilar.

 

Izložbe su otvorene do kraja godine, a Muzej možete posjetiti od utorka do subote u radnom vremenu od 10:00 do 18:00 sati. Subotom je ulaz u Muzej Slavonije besplatan. Molimo drage posjetitelje da uvažavaju smjernice za sprečavanje širenja Covid-19. Želimo srdačnu dobrodošlicu!