U četvrtak 14. travnja s početkom u 18.00 sati u Muzeju Slavonije, u Zgradi Magistrata, Trg sv. Trojstva 6, organizira se otvaranje gostujuće izložbe „Stoljeće ručnog sata“ autorice dr. sc. Vesna Lovrić Plantić, voditeljice Zbirke satova Muzeja za umjetnost i obrt.

Jeste li znali kako su prvi satovi bili namijenjeni vojnicima i pilotima u vremenu prvog svjetskog rata? Saznajte na koji način su urarske tvrtke kroz tehničke inovacije udovoljavale potrebama tadašnjim kupcima ručnih satova, doznajte kada je proizveden prvi ručni sat s automatskim navijanjem, prvi elektromehanički ručni sat, prvi elektronski sat te kada su se ručni satovi počeli koristiti u Hrvatskoj.

„Automatsko navijanje ima prednost pred manualnim: vlasnik ne mora razmišljati o tome kako svakodnevno mora navijati svoj sat, budući da se on navija korištenjem kinetičke energije koja nastaje pokretanjem ruke na kojoj se nalazi. Prvi ručni satovi s automatskim navijanjem počeli su se proizvoditi 1922., a konstruirao ih je engleski urar John Harwood.“

60-tih i 70-tih godina u Hrvatskoj su u trgovinama prevladavali sovjetski  Rakete, Poljoti, Slave ili istočnonjemački – Glashütte satovi. Bio je običaj da se ručni satovi daruju prigodom značajnih događaja poput krizme, mature, diplome; nasljeđuju od djedova i očeva, poklanjaju za obljetnice rada i odlazak u mirovinu.

U postavu će biti izloženi kronografi, ručni satovi s budilicom, satovi za ronioce, ali ujedno i satovi za digitalno pokazivanje vremena koji pokazuje točno vrijeme putem brojeva, a ne putem brojčanika i kazaljki te digitalni elektronski satovi. Za pripadnice ljepšeg spola u zbirci će biti izloženi satovi za dame oblikovani prvenstveno zavisno o modi vremena u kojem su proizvedeni.

Uvjerite se na koji način je spašena švicarska urarska industrija proizvodnjom jeftinog sata Swatch čije je lansiranje na tržište i izniman prodajni plasman rezultat tehničke inovativnosti, estetske kreativnosti, ali i marketinškoga proboja bez presedana.

Stoljeće ručnog sata, MSO
„Svake godine Swatch proizvede oko 140 novih modela, jedinstvenih, a istovremeno zasnovanih na istom tipu sata, oblikovanih u Milanu gdje su dizajneri inspirirani najnovijim modnim trendovima i kulturnom atmosferom. U promociji proizvoda marketing igra izuzetnu ulogu – poznate ličnosti kao zaštitna lica branda, nekonvencionalna mjesta lansiranja novih modela i još bezbroj dosjetki s ciljem opstanka na bespoštednom svjetskom tržištu koje iz dana u dan postavlja nove izazove i novu konkurenciju.“

Posjetitelji Muzeja Slavonije će izložbu moći pogledati do mjeseca listopada, a za najmlađe posjetitelje Edukacijski odjel priprema tematske radionice koje će se održavati tijekom ljetnih mjeseci.

Sponzor gostovanja izložbe je Urar Živković, Strossmayerova 8, Osijek.

Dobrodošli u Muzej Slavonije, mjesto za sve.