Povodom obilježavanja “Dana Slovenije u Slavoniji”, u Muzeju Slavonije se u ponedjeljak 13. svibnja s početkom u 18:00 sati otvara izložba “Janez Puhar – prvi slovenski fotograf”, nakon čega slijedi predavanje Petre Puhar na temu “Janez Puhar iz Kranja – izumitelj fotografije na staklo”.

Dane Slovenije u Slavoniji veleposlanstvo Republike Slovenije organizira već četvrtu godinu zaredom. Slobodno se može procijeniti kako je ovaj projekt svakom godinom uspješniji, a priredbe su vidljivije te sve posjećenije. U znaku Kranja otvorit će se izložba o prvom slovenskom fotografu Janezu Puharu, a veza između Osijeka i Maribora simbolički će ojačati sadnjom najstarije loze na svijetu – mariborske stare vinove loze.
Za odličnu promociju Slovenije u Osijeku zaslužni su naši brojni prijatelji i partneri iz Slovenije i Slavonije, a u pripremi događaja uvijek sudjeluje i kulturna udruga Slovenaca Stanko Vraz iz Osijeka. Ove godine će biti Dani Slovenije u Slavonije posvećeni kulturnoj baštini, zelenoj energiji i robotici. Susrest ćemo se s učenicima, studentima, poklonicima kulturi i poslovnim ljudima. Ponovno će se obilježiti Svjetski dan pčela, 20. svibnja, koji je proglašen na inicijativu Slovenije. Posebno nas raduje posjet gradonačelnika Maribora i Kranja, čime će se na najbolji mogući način obilježiti prijateljstvo Osijeka s ovim slovenskim gradovima.

Janez Puhar, rođen u Kranju 1814. godine, bio je prvi slovenski fotograf koji je u 1842. godini – samo dvije godine nakon proglašenja Daguerrova izuma fotografije u Parizu (1839) – razvio svoj jedinstveni postupak fotografije na staklu. Tim izumom stavio je Sloveniju na svjetsku kartu fotografskih dostignuća. Inovaciju nazvao je hyalotipija ili svjetlopis. Njemu u čast pojavljuje se također naziv “puharotipija”. U siječnju 1851. godine izum mu je priznala bečka Akademija znanosti.


U lipnju 1852. godine Francuska akademija je Janeza Puhara proglasila izumiteljem fotografije na staklu te mu je dodijelila naslov počasnog člana.

Ulaz na događaj je besplatan za sve posjetitelje.