Muzej Slavonije od ponedjeljka, 18. travnja 2016. sudjeluje u 21. Edukativnoj muzejskoj akciji „KLIK na kulturni krajolik“ kojom se tijekom mjeseca muzeja u više od 70 institucija diljem Hrvatske kroz raznolike sadržaje obilježava Međunarodni dan muzeja.

Ove godine zajednička tema svim institucijama je KLIK na Kulturni krajoLIK. KLIK je zvuk koji se u suvremenom svijetu vrlo često čuje i veže se najčešće uz modernu tehnologiju (klik-om nastaje fotografija, video-snimke, pale se i gase razni aparati, automobili, letjelice, ali klik asocira i na korištenje društvenih mreža te umrežavanje ljudi diljem svijeta preko popularnog lajkanja).

Tim se povodom Muzej Slavonije također uključio u akciju kroz organizaciju radionica na kojima će muzealci, studenti i građani demonstrirati  integraciju zgrada Muzeja u kulturni krajolik Tvrđe, uz prezentaciju zaštite, vrednovanja i prepoznatljivosti arhitektonske baštine. Konferencija o kulturnom turizmu „Kulturni krajolik. Turistička destinacija?“ koju 22. travnja u suradnji s Muzejom Slavonije i ReArt festivalom organizira Hrvatsko društvo kulturnog turizma povezat će sudionike u kulturi, turizmu i kulturno-muzejske institucije, uz primjere dobre prakse upravljanja kulturnim krajolikom, u sklopu kojega se nalaze i kulturno-muzejske institucije u svrhu očuvanja i zaštite kulturnog krajolika i ekonomskog vrednovanja kroz analizu posjećenosti.

Stalni-postav-Seoba-naroda-i-srednji-vijek-3
“Tema akcije je odabrana djelomično i nadovezujući se na ICOM-ovu temu za Međunarodni dan muzeja 2016. Muzeji i kulturni krajolik, koja dodatno ističe misiju muzeja kao ustanova koje su odgovorne kako za baštinu koju čuvaju u muzejima tako i za baštinu u njihovom okruženju, odnosno za očuvanje kulturnih krajolika.”

Raspored radionica Muzejsko edukacijske akcije Muzeja Slavonije „KLIK NA MUZEJ U TVRĐI“ biti će uskoro objavljen, a ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje na konferenciji prijavit se možete putem prijavnog obrasca na internet stranici događanja www.crocultour.org.

Zahvaljujemo fotografu Mariu Romulić na ustupanju istaknute najavne fotografije Tvrđe.