Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

TEMATSKO PREDAVANJE “SAČUVANI DIJELOVI OSTAVŠTINE WEISSMANN”

08/10/2020 / 19:00

U četvrtak 8. listopada 2020. godine s početkom u 19:00 sati u Muzeju Slavonije će se održati tematsko predavanje Sačuvani dijelovi ostavštine Weissmanna

Autori izložbe Priča o nezaboravu –Ostavština Hermanna Weissmana u muzejskim institucijama Osijeka govore o objedinjenoj ostavštini dr. Hermanna Weissmanna, pohranjenoj u Povijesnom, Odjelu umjetničkoga obrta, Numizmatičkom odjelu i Odjelu knjižnice Muzeja Slavonije. Riječ je o ciklusu od 12 bakroreza staroga Osijeka,  obiteljskoj knjižnici s više od četiri tisuće bibliografskih jedinica, antičkoj i srednjovjekovnoj numizmatici te vrijednoj likovnoj ostavštini.

Tko je bio Hermann Weissmann?

Rođen je u Virovitici 1884. godine u židovskoj trgovačkoj obitelji. Otac Jakob bavio se otkupom poljoprivrednih proizvoda te je djeci omogućio dobro obrazovanje: brat Srećko vodio je trgovačko poduzeće u Virovitici, a Karlo je diplomirao medicinu u Beču i 1921. godine završio specijalizaciju na Charité – Universitätsmedizin u Berlinu. S partnerom, dr. Julijem Bathoryjem, u Osijeku je 1928. godine otvorio sanatorij u vili ravnatelja paromlina Union u današnjoj Radićevoj ulici.

Najstariji sin, Hermann, pravo je studirao u Beču, na zagrebačkom Pravnom fakultetu doktorirao je 1910. godine, a odvjetnik je od 1914. godine. U Osijeku je početkom 1920-ih godina otvorio odvjetničku praksu i počeo obiteljski život. Godine 1921. oženio je Ivanu Terezu rođ. Stein i 1922. godine rođena im je kćerka Zdenka.

Dr. Weissmann je bio istaknuti javni i kulturni djelatnik grada Osijeka, član uprave Židovske bogoštovne općine Gornji grad, između 1913. i 1922. godine član osječke masonske lože Budnost te član Arheološkog kluba, odnosno Društva prijatelja starina, „Mursa“. Kao bibliofil prikupljao je značajna suvremena te raritetna knjižnih izdanja, a osim toga stvarao je numizmatičku te likovnu umjetničku kolekciju i to na dvije lokacije – u pisarnici na adresi Radićeva ulica 9 te u svome domu na Gajevom trgu 4.

S početkom Drugoga svjetskog rata, kao istaknuti Židov, dr. Weissmann nestaje iz javnog života. Iako ga neko vrijeme prijatelji i poznanici pokušavaju spasiti od neizbježne tragične sudbine, s najbližom obitelji, suprugom Tessom i kćerkom Zdenkom, 1942. godine deportiran je u logor Tenja kraj Osijeka, odakle su osječki Židovi vlakovima slani u koncentracijski logor Auschwitz. U literaturi se navodi da je umro u logoru u kolovozu 1942. godine, kada je i deportiran, no pojavila se mogućnost da je još 1943. godine dr. Weissmann ipak bio živ. Njegovo se ime, naime, javlja na popisu osoba koje su se nalazile u sanatoriju dr. Đure Vranešića u Zagrebu. Nakon završetka Drugoga svjetskog rata ipak se nije vratio u Osijek,  niti se išta saznalo o njemu i njegovoj obitelji. U glasniku The Palestine Gazette iz 1947. godine objavljeno je da dr. Karl Weissmann, brat pokojnog Hermanna Weissmanna iz Osijeka, pokreće ostavinski postupak – iza nepoznate sudbine čovjeka ostala je mala notica pokrajinskog suda u Haifi, jedna od bezbroj tih poratnih godina. I tek ostavština zbirke Weissmann sačuvana u baštinskim ustanovama svjedočanstvo je i primjer tragične sudbine jednog erudite i intelektualca, pars pro toto.

Rekonstruirajući predratne i prve ratne godine, pratimo život dr. Weissmanna kao primjer tragedije Židova aktivnih u javnom životu, od cijenjene i u javnosti poštovane osobe sve do nestajanja iz javnog života.

Obiteljsku priču kroz odabrane predmete predstavit će autori izložbe i voditelji zbirki: Branislav Miličić, Grgur Marko Ivanković, Andreja Šimičić i Marina Vinaj.

Ovim predavanjem Muzeja Slavonije obilježava Dane europske baštine 2020. na temu Baština i obrazovanje – učenje za život.

Detalji:

Datum:
08/10/2020
Vrijeme:
19:00
Događaj Tags:
, ,
Web stranica:
www.mso.hr

Organizator

Muzej Slavonije
Telefon:
00385 31 250 730
E-pošta:
mso@mso.hr
Web stranica:
www.mso.hr

Lokacija

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
Osijek, 31000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+385 31 250 730
Web stranica:
www.mso.hr