Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

NAJAVA OTVORENJA IZLOŽBE PRIČA O NEZABORAVU – OSTAVŠTINA HERMANNA WEISSMANNA U MUZEJSKIM USTANOVAMA OSIJEKA

01/10/2020 / 19:00 - 20:00

Muzej Slavonije i ove godine obilježava Dane europske baštine, na temu Baština i obrazovanje – učenje za život. Dani europske baštine najrasprostranjenija su participativna kulturna manifestacija u Europi, koju je još 1985. godine pokrenulo Vijeće Europe. U četvrtak 1.listopada 2020. s početkom u 19:00 sati u Muzeju Slavonije održat će se uvodno predstavljanje izložbe pod nazivom Priča o nezaboravu – Ostavština Hermanna Weissmanna u muzejskim ustanovama Osijeka, koja će se otvoriti krajem mjeseca listopada 2020.

Dr. Hermann Weissmann, osječki odvjetnik i kolekcionar, tijekom Drugoga svjetskog rata Muzeju Slavonije dijelom je darovao, a dijelom je u Muzeju pohranio svoju zbirku koju čine obiteljska knjižnica, numizmatička zbirka te zbirka slika i grafika. Dr. Weissmann je bio istaknuti javni i kulturni djelatnik grada Osijeka, član uprave Židovske bogoštovne općine Gornji grad, između 1913. i 1922. godine član osječke masonske lože Budnost te član Arheološkog kluba, odnosno Društva prijatelja starina, „Mursa“. S početkom Drugoga svjetskog rata, kao istaknuti Židov, dr. Weissmann nestaje iz javnog života. Iako ga neko vrijeme prijatelji i poznanici pokušavaju spasiti od neizbježne tragične sudbine, s najbližom obitelji, suprugom Tessom i kćerkom Zdenkom, 1942. godine deportiran je u logor Tenja kraj Osijeka, odakle su osječki Židovi vlakovima slani u koncentracijski logor Auschwitz.

Kakva je uistinu priča o dr. Hermannu Weissmannu? Je li uistinu obitelj Weissmann tragično stradala u Auschwitzu? Jesu li dr. Hermann Weissmann i njegova obitelj bili ukrcani u vlak za Auschwitz iz sabirnoga logora Tenje 22. kolovoza 1942. godine? Na ova i brojna druga pitanja odgovore će dati istraživački tim Branislav Miličić, Grgur Marko Ivanković, Andreja Šimičić i Marina Vinaj, Ivan Roth, Martina Gavran Španiček, Gabrijela  Baričić, Ivana Knežević Križić, uz svesrdnu pomoć Židovske općine Osijek te dr. sc. Ljiljane Dobrovšak s Instituta Ivo Pilar.

Grad Osijek u suradnji s nizom europskih gradova i kulturnih institucija uključuje se u projekt  Rediscover, expose and exploit the concealed Jewish heritage ofthe Danube Region/ Ponovo otkriti, izložiti i iskoristiti skrivenu židovsku baštinu, s ciljem otkrivanja skrivenih potencijala u židovskom kulturnom bogatstvu, njezine tradicijske baštine, svakodnevice, ostavštine poznatih i priznatih pojedinaca. Muzej Slavonije prepoznao je mogućnost prezentacije vrijedne ostavštine dr. Hermanna Weissmanna te krajem listopada 2020. predstavlja izložbeni i izdavački projekt Priča o nezaboravu – Ostavština Hermanna Weissmanna u muzejskim ustanovama Osijeka u sklopu kojega će se predstaviti vrijedna kulturno-povijesna zbirka poznatog Osječanina, ali i ispripovjedati zanimljiva obiteljska priča. Ministarstvo kulture također je, uz Grad Osijek, podržalo muzejsku inicijativu.

Sukladno smjernicama za sprečavanje širenja Covid-19 sudjelovanje na događanju je ograničeno, uz prethodnu najavu.

Zainteresirani se mogu najaviti putem info@mso.hr

Detalji:

Datum:
01/10/2020
Vrijeme:
19:00 - 20:00
Web stranica:
www.mso.hr

Organizator

Muzej Slavonije
Telefon:
00385 31 250 730
E-pošta:
mso@mso.hr
Web stranica:
www.mso.hr

Lokacija

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
Osijek, 31000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+385 31 250 730
Web stranica:
www.mso.hr