Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

OTVORENJE IZLOŽBE HEREDITAS SACRA U MUZEJU SLAVONIJE

10/09/2020 / 12:00 - 15/10/2020 / 18:00

Ideja festivala Ars Sacra rodila se nakon što je organizirana ‘Gradska misija’ u Parizu, Beču, Lisabonu, Bruxellesu te 2007. godine i u Budimpešti. Svrha festivala je razotkriti židovsko-kršćanske korijene europske kulture u svim vrstama svetih umjetnosti, a također promovirati uzdizanje i duhovno jedinstvo duša. Festival Ars Sacra pruža stvarne i vječne vrijednosti tijekom 9 dana svake godine u rujnu besplatno. Festival Ars Sacra certificiran je od Europe for Festivals Festivals for Europe od 2016. godine i njegov logotip mađarskog dizajna je zaštićen. Tijekom festivala dostupno je nekoliko programa koji se mogu posjetiti besplatno.

Prigodnom izložbom Hereditas sancta: izbor iz sakralne baštine u Muzeju Slavonije Muzej Slavonije pridružio se međunarodnom festivalu sakralne umjetnosti Ars Sacra. Festival se diljem Mađarske održava treći tjedan u rujnu, a ove godine program se proširio i u Hrvatsku. Muzej likovnih umjetnosti središnja je osječka institucija festivala koja je uključila i ostale baštinske ustanove Osijeka, a Đakovačko-osječka nadbiskupija financijski podržala.

Autorica izložbe Andreja Šimičić naglašava kako je dio sakralne baštine iz Muzeja Slavonije muzejskoj publici bio predstavljen tijekom 2003. godine, obilježavajući iznimno važan trenutak za Osijek – posjet pape Ivana Pavla II. 7. lipnja. U svibnju te godine otvorena je izložba Sakralna umjetnost iz zbirki Muzeja Slavonije Osijek, izložba u čast dolaska Svetog Oca Ivan Pavla II. u Osijek. Izložba je bila prigoda da se iz fundusa Muzeja posebno istraže, izaberu i izlože sakralni predmeti iz različitih zbirki. Za Odjel umjetničkoga obrta izložba je potakla osnivanje nove zbirke. Naime, tada su iz dotadašnje zbirke Varia izlučeni sakralni i religiozni predmeti koji su utemeljili Crkvenu zbirku, kasnije preimenovanu u Zbirka sakralnih predmeta. Pod tim nazivom Zbirka sakralnih predmeta 2016. godine upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Valja naglasiti da začetke utemeljenja zbirke crkvene umjetnosti prepoznajemo već u prvim godinama postojanja Muzeja. Također, dio stalnoga postava na Mažuranićevom vijencu bio je posvećen sakralnoj baštini Osijeka i okolice.

U nekoliko drugih zbirki Odjela umjetničkoga obrta (Zbirka slika i okvira, Zbirka namještaja, Zbirka metala, Zbirka stakla, Zbirka svetih sličica) nalaze se predmeti sakralne baštine, no tradicionalno su prema temi ili vrsti materijala zasada dio navedenih zbirki.

Otvorenje izložbe Hereditas sancta: izbor iz sakralne baštine u Muzeju Slavonije održat će se u četvrtak 10. rujna 2020. s početkom u 12:00 sati, uz odgovarajuće mjere prevencije širenja koronavirusa. Izložba će biti otvorena do 15. listopada 2020.

Detalji:

Početak:
10/09/2020 / 12:00
Kraj:
15/10/2020 / 18:00
Događaj Category:
Događaj Tags:
, , ,

Organizator

Muzej Slavonije
Telefon:
00385 31 250 730
E-pošta:
mso@mso.hr
Web stranica:
www.mso.hr