Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

DENIVER VUKELIĆ U MUZEJSKOM ČETVRTKU

28/10/2021 / 12:00 - 13:30

Knjiga Magija na hrvatskome povijesnom prostoru dr. sc. Denivera Vukelića u izdanju Školske knjige znanstveno-popularno je djelo u kojemu se prvi put u Hrvatskoj složeni fenomen magije obrađuje na sveobuhvatan, interdisciplinaran način. U četvrtak 28.10.2021. s početkom u 12:00 sati knjigu će predstaviti autor, u Muzejskoj knjižnici i čitaonici, na adresi Trg Ivana Pavla II br.1, u centru grada Osijeka (kod Konkatedrale). 

Ova knjiga na 752 stranice prepuna je zadivljujućih antropoloških, etnografskih i etnoloških podataka te uzbudljivih povijesnih činjenica i zorno pokazuje kako su magijske prakse utjecale na europsku i hrvatsku kulturu i kulturni identitet. Autor postavlja u znanstveni kontekst i niz suvremenih kontroverznih fenomena, među kojima su sotonizam i suvremeno vještičarstvo, ali predstavlja i zanimljive ideje magijske prakse, poput onih koje prakticira Braco sa Srebrnjaka.

Knjiga je namijenjena širokom čitateljskom krugu, a urednica knjige preporučuje je svima koji žele saznati što je to prirodna magija, što korisna drevna mudrost, a što zloćudna magijska praksa, tko su bajalaci i bajalice, grabancijaši, sihiribazi, babalawe, ili pak žele istražiti kako je povijest razlikovala šarlatane i šarlatanke od magijskih praktičara i praktičarki, vilenice od vještica, travarke od uročica, dobre vrače od loših vrača, ali i mnogo više.

Magija je, uz religiju i znanost, sa svojim ritualima, tabuima, vjerovanjima i mnogobrojnim usustavljenim tehnikama, sredstvima i medijima jedan od tri velika relativno samostalna ljudska sustava za razumijevanje svijeta.

Ulaz za posjetitelje je besplatan, ali je broj mjesta ograničen, stoga pozivamo sve zainteresirane da dođu na vrijeme. Molimo posjetitelje Muzeja Slavonije da se i dalje pridržavaju epidemioloških mjera.

Detalji:

Datum:
28/10/2021
Vrijeme:
12:00 - 13:30
Događaj Tags:
, , ,

Organizator

Muzej Slavonije

Lokacija

Trgu Ivana Pavla II. br. 1, Osijek
Trgu Ivana Pavla II. br. 1
Osijek, 31000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Web stranica:
www.mso.hr