Izložba “Danica Pinterović – Sve za Muzej”

Izložba “Danica Pinterović – Sve za Muzej” posvećena je dr. Danici Pinterović koja je cijelu svoju profesionalnu karijeru posvetila rodnom Osijeku, što kada se zbroji iznosi sveukupno 66 godina profesorskog, stručnog i znanstvenog rada, nebrojene napisane stručne, znanstvene i popularne radove, brojna održana predavanja, terenske izvide i iskopavanja.

Dr. Pinterović aktivno je radila kao kustosica Muzeja Slavonije punih dvadeset godina, od čega dvanaest kao ravnateljica Muzeja.

Tijekom profesorske službe na Ženskoj realnoj gimnaziju upisala je studij bizantologije ne Univerzitetu u Beogradu gdje je uspješno 28. listopada 1933. godine obranila doktorsku disertaciju pod naslovom „Teodora, vizantiska carica”. Dodavši svome imenu titulu doktorice postala je 1933. godine, prvom doktoricom povijesti na beogradskom univerzitetu.

Njezinim dolaskom, 1941. godine, započelo je u osječkom Muzeju novo razdoblje. U Muzeju je prvotno radila kao bibliotekarka, a zatim kao kustosica arheološkog i odjela umjetničkog obrta. Od ranih pedesetih godina prošlog stoljeća počinje se isključivo baviti rimskom provincijalnom arheologijom, gdje prevladavajuće područje interesa postaje istraživanje rimske Murse, a od šezdesetih godina i hrvatski dio limesa.

Kao znanstvenica uživala je velik ugled u domaćoj i inozemnoj javnosti, bila je članica brojnih društava i dobitnica najviših državnih odlikovanja za stručni i znanstveni rad poput Nagrade grada Osijeka, Nagrade Božidar Maslarić, Pečata grada Osijeka i Državne nagrade za znanstvenoistraživački rad za 1978. godinu.

Na izložbi ćete moći pogledati dio ostavštine dr. Danice Pinterović pohranjene u Muzeju Slavonije kao i dio nasljeđa obitelji, sve upotpunjeno dokumentarnim snimkama. Autorica izložbe je viša kustosica Marina Kovač, a izložbu možete pogledati do listopada 2015. godine.