Latest Past Događanja

OTVORENJE IZLOŽBE PRIČA O NEZABORAVU – OSTAVŠTINA HERMANNA WEISSMANNA U MUZEJSKIM USTANOVAMA OSIJEKA

Muzej Slavonije Trg Sv. Trojstva 6, Osijek

Muzej Slavonije prepoznao je mogućnost prezentacije vrijedne ostavštine dr. Hermanna Weissmanna te u četvrtak predstavlja izložbeni i izdavački projekt u sklopu kojega će se predstaviti vrijedna kulturno-povijesna zbirka poznatog Osječanina, ali i ispripovjedati zanimljiva obiteljska priča. Ministarstvo kulture također je, uz Grad Osijek, podržalo muzejsku inicijativu. Ovaj vrijedan projekt rezultat je suradnje istraživačkog tima u kojemu se nalaze Branislav Miličić, Grgur Marko Ivanković, Andreja Šimičić i Marina Vinaj, Ivan Roth, Martina Gavran Španiček, Gabrijela Baričić i Ivana Knežević Križić. Projekt je realiziran uz svesrdnu pomoć Židovske općine Osijek te dr. sc. Ljiljane Dobrovšak s Instituta Ivo Pilar.

LIKOVNA RADIONICA “GOSPODIN U NASLONJAČU, JEZERO I DRVO, JABUKA U ZDJELI”

Muzej Slavonije Trg Sv. Trojstva 6, Osijek

Krenimo zajedno u istraživanje likovnih djela. Saznajmo više o predmetima koji su u prošlom, ali i ovom stoljeću krasili dom osječke obitelji Weissmann. Portreti, pejzaži, mrtva priroda... gospodin u naslonjaču, jezero i drvo, jabuka u zdjeli. Likovna djela nastaju pomoću crtačkih i slikarskih tehnika. A koliko smo mi vješti u crtanju i slikanju? Otkrijmo u subotu.

TEMATSKO PREDAVANJE “SAČUVANI DIJELOVI OSTAVŠTINE WEISSMANN”

Muzej Slavonije Trg Sv. Trojstva 6, Osijek

Autori izložbe Priča o nezaboravu –Ostavština Hermanna Weissmana u muzejskim institucijama Osijeka govore o objedinjenoj ostavštini dr. Hermanna Weissmanna, pohranjenoj u Povijesnom, Odjelu umjetničkoga obrta, Numizmatičkom odjelu i Odjelu knjižnice Muzeja Slavonije. Riječ je o ciklusu od 12 bakroreza staroga Osijeka,  obiteljskoj knjižnici s više od četiri tisuće bibliografskih jedinica, antičkoj i srednjovjekovnoj numizmatici, ali i vrijednom, umjetničkom kućnom inventaru.