Muzej Slavonije je najveći muzej općeg tipa u Hrvatskoj, a broji više od 300 tisuća različitih povijesnih predmeta, koji se čuvaju u više od 116 muzejskih zbirki. Posjetom Muzejskih stalnih postava, ali i gostujućih izložbi možete saznati više o materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini i kulturnom identitetu različitih povijesnih razdoblja i kultura. Naša je misija svim posjetiteljima muzejskih institucija približiti povijesne, ali i suvremene kulturološke vrijednosti. Osnivanjem Edukacijskog odjela i kreiranjem edukativno – pedagoških programa za sve uzraste sve smo bliži muzejskoj viziji – uključiti što veći broj mladih u muzejske programe. Muzeji su davno prestali biti isključivo instrumenti memorije naroda, regija, gradova, a sve više postaju mjesto susreta i dodatne edukacije. Muzej kao institucija, ali i kao izvor znanja, daje dodatnu dimenziju učenju, razvijanju čuvstva i živi interes za povijesna zbivanja, umjetnost, etnografiju. U svrhu značajnijeg ostvarivanja svoje edukativne uloge Muzej Slavonije danas pored ostalog stručnog kadra (kustosi, knjižničari) ima i muzejskog pedagoga. Muzejski pedagog, sam ili u suradnji s programskim partnerima organizira edukativne izložbe, tematske radionice te izdaje edukativne publikacije. U Muzeju Slavonije provode se samostalni edukativni projekti, a Muzej se uključuje i u edukativne projekte s drugim muzejima, ustanovama i udrugama.

MUZEJSKA EDUKACIJA

Sudjelovanje djece i mladih u muzejskoj edukaciji potaknuto je njihovom znatiželjom i željom da upoznaju, ali i na neformalna način nauče više o vrijednosti kulturne baštine o kojoj muzeji skrbe.

U današnje vrijeme muzeji sve više posvećuju pažnju uključivanju mladih u aktivnosti koje su vezane uz promicanje, vrednovanje i očuvanje kulturne baštine i kulturnog identiteta.

NOVI PRISTUPI, NOVA PUBLIKA

Sudjelovanje u kulturnim aktivnostima pomaže kreiranju osobnog identiteta pojedinca, ali i osjećaja pripadnosti lokalnoj zajednici, pa čak i ako je ta lokalna zajednica muzejska institucija.

Uslijed ekonomske krize koja je pogodila cijeli svijet te društvenih isključivanja kao jedan od rezultata društveno ekonomskih posljedica krize Europska komisija nizom strateških dokumenata, od kojih je i Europa 2020, jasno ukazuje na probleme koje je potrebno rješavati pomoću predstavljenih strateških okvira, prioriteta i mjera koje za cilj imaju „pametan, održiv i inkluzivan rast“. Ukoliko ovaj razvojni model primijenimo u radu kulturno muzejskih institucija, odnosno edukacijskih odjela, tada smo nadomak definiranju novih kulturnih strategija koje će omogućiti mladima izravan i bezuvjetan pristup kulturnim sadržajima u muzejima.

KOMUNIKACIJA S MUZEJSKIM PEDAGOGOM 

Obratite se muzejskom pedagogu. Postavite prijedlog, zajedno dogovorite obilazak Muzeja Slavonije, radionicu ili drugo tematsko događanje.

U Odjelu za edukaciju i komunikaciju rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja.Muzejski pedagog, u suradnji s nastavnicima i profesorima, za potrebe grupne posjete može organizirati tematsku radionicu za predškolski ili školski uzrast.

Kontakt za najavu (pon do pet; od 8:00 do 15:00 sati):
Odjel za edukaciju i komunikaciju
Jesenka Ricl, muzejska pedagoginja
tel : +385 (0)31 328 778
e-mail: info@mso.hr

Cijena radionice po polazniku iznosi 20,00 HRK. Radionicu je potrebno najaviti dva tjedna unaprijed, kao i broj polaznika i njihov uzrast.

Klikom na fotografije istražite ponudu za učenike osnovnih i srednjih škola za razdoblje jesen/zima 2018./2019.

Denis Detling
viši muzejski pedagog
Tel: +385 (0)31 328 778
E­mail: denis.detling@mso.hr

Jesenka Ricl
muzejska pedagoginja
Tel: +385 (0)31 328 778
E­mail: jesenka.ricl@mso.hr

Za sve informacije i upite vezano uz izložbe i događanja u Muzeju Slavonije kontaktirajte nas isključivo na:

Tel +385 (0)31 232 126
E-mail: info@mso.hr