NAJNOVIJE VIJESTI

Pratite najnovije muzejske vijesti.

MUZEJ NA INSTAGRAMU. BUDI NAŠ AMBASADOR, OBJAVI FOTKE MUZEJA UZ #MUZEJSLAVONIJE

izložbe

U Muzeju Slavonije trenutno možete posjetiti stalni postav, ali i aktualne izložbe.
SEOBA NARODA I SREDNJI VIJEK
SEOBA NARODA I SREDNJI VIJEK
STALNI POSTAV
Ova mala zbirka seobe naroda i ranog srednjeg vijeka predstavlja karakteristične primjerke uporabnih i ukrasnih predmeta tipičnih za pojedina razdoblja epohe seobe naroda. U zbirci su zastupljeni nalazi gotovo svih kultura i naroda koji su od kraja 4. do početka 9. stoljeća boravili u prostoru međurječja Save, Drave i Dunava.
ANTIKA – LAPIDARIJ
ANTIKA – LAPIDARIJ
STALNI POSTAV
U Lapidariju Muzeja Slavonije izložena je zbirka kamenih spomenika, jedna od najbogatijih zbirki Antičkog pododjela Muzeja Slavonije. Zbirka obuhvaća razdoblje od polovine 1. do kraja 3. stoljeća.
PRAPOVIJEST
PRAPOVIJEST
STALNI POSTAV
Stalni postav prapovijesti u Muzeju Slavonije nalazi se u potkrovlju zgrade Gradske straže te u jednoj prostoriji prvog kata na ukupnoj površini oko 370 m² kronološkim slijedom prezentirane su sve važnije prapovijesne kulture i kulturne grupe od starijega kamenog doba pa do latenskog razdoblja.
stoljeće ručnog sata
stoljeće ručnog sata
AKTUALNA IZLOŽBA
Jeste li znali kako su prvi satovi bili namijenjeni vojnicima i pilotima u vremenu prvog svjetskog rata? Saznajte na koji način su urarske tvrtke kroz tehničke inovacije udovoljavale potrebama tadašnjim kupcima ručnih satova, doznajte kada je proizveden prvi ručni sat s automatskim navijanjem, prvi elektromehanički ručni sat, prvi elektronski sat te kada su se ručni satovi počeli koristiti u Hrvatskoj.
OSJEČKO
OSJEČKO
AKTUALNA IZLOŽBA
Izložbom „Osječko“ izlažemo izbor predmeta iz svojih zbirki koji su nastali na povijesnom području grada Osijeka – od prapovijesti do suvremenog doba ili se na bilo koji način vežu uz Osijek. Izložbom se želi pokazati bogatstvo materijalne i nematerijalne baštine Osijeka kroz predmete umjetničkog obrta, industrije, arheologije, likovne umjetnosti, izdavaštva i raznih drugih vidova svakodnevnog života. Izložbom bi trebala evocirati sjećanja na ono što je bilo osječko ili pak potaknuti na razmišljanje o onome što bi mogli nazvati brand Osijeka.
TRAGOVI – ONO ŠTO NESTAJE
TRAGOVI – ONO ŠTO NESTAJE
AKTUALNA IZLOŽBA
Izložbeno edukacijski projekt Tragovi – Ono što nestaje, autorice Marije Šarić Ban u suradnji sa Narodnim muzejom u Zadru, Državnim arhivom u Zadru, Kazalištem lutaka Zadar i Hrvatskim narodnim kazalištem Zadar, nastao je u sklopu međugradske, međuregionalne, međumuzejske i međuinstitucionalne suradnje, a tema mu je hrvatska narodna nošnja kao inspiracija u kazališnoj kostimografiji i odijevanju u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Izložbeni projekt će biti otvoren 15. rujna 2016. godine u Muzeju Slavonije, zgradi Magistrata.
BEKETINCI BENTEŽ
BEKETINCI BENTEŽ
AKTUALNA IZLOŽBA
INDUSTRIJSKA BAŠTINA GRADA SISKA
INDUSTRIJSKA BAŠTINA GRADA SISKA
AKTUALNA IZLOŽBA
Na izložbi je industrijska baština prezentirana kroz povijesni i tematski pregled, autora mr. sc. Vlatka Čakširana, ravnatelja Gradskog muzeja Sisak te kroz fotografije četiri hrvatska fotografa – Stanka Abadžića, Damira Matijevića, Janka Belaja i Miroslava Arbutine. Ovi vrhunski fotografi od kojih je svaki do sada ostvario svoj osobni stil fotografiranja stavljeni su u jedno sasvim novo okruženje, njima nepoznato i novo, u kojem su primijenili svoj prepoznatljiv fotografski rukopis.

PRATITE DOGAĐANJA U MUZEJU NA FACEBOOK STRANICI

Muzej Slavonije u Osijeku

je najstarija kulturna ustanova u gradu Osijeku, osnovana davne 1877. godine. Muzej je jedan od najstarijh te najveći muzej općeg tipa u Republici Hrvatskoj. Muzej broji oko 500 tisuća predmeta raspoređenih u preko 160 muzejskih zbirki od povijesnog, arheološkoga, etnološkog, tehničkog, prirodoslovnog i umjetničkog značaja. U sklopu Muzeja djeluje i najveća muzejska knjižnica u Hrvatskoj. Muzej Slavonije je smješten u staroj baroknoj jezgri grada Osijeka – Tvrđi, a Izložbeni prostori se nalaze u zgradi Glavne straže i zgradi Magistrata.

muzejski kutak